Ter beschikking van de wetenschap na overlijden?
Lize (76) was tijdens het klaverjassen onwel geworden. De ambulance was snel ter plaatse en in eerste instantie leek de reanimatie geholpen te hebben. Toch overleed ze een aantal dagen later in het ziekenhuis. Haar man, Gerard, nam contact met ons op.
Bij de familie thuis vond het gesprek plaats. We zaten aan de keukentafel toen Gerard zei: “Lize wilde altijd haar lichaam ter beschikking stellen van de wetenschap. Ze vond het belangrijk dat er onderzoek gedaan kon worden, zodat de mensheid daar in de toekomst wellicht profijt van zou kunnen hebben.”
Dringend vroeg ik of zij hiervan officiële stukken hadden ontvangen van een anatomisch instituut. Na overlijden moet iemand namelijk direct overgebracht worden.
De genoemde papieren bleken er niet te zijn. Gerard en Lize waren er niet van op de hoogte, dat iemand zich al bij leven moet aanmelden om in aanmerking te komen voor een ter beschikking stelling van de wetenschap.
Zonder aanmelding en zonder papieren wees het anatomisch instituut het verzoek van de familie af. Nu moest er alsnog een uitvaart komen en hier was niet op gerekend. Gelukkig hebben we toch een mooi afscheid kunnen regelen en Gerard kunnen helpen door hem de uitvaartnota in maandelijkse termijnen te laten voldoen.
Wist u dat personen die aangemeld zijn bij een anatomisch instituut, alsnóg geweigerd kunnen worden? Het aanbod van aanmeldingen is namelijk heel groot. U dient daarom altijd rekening te houden met de kosten van een eventuele uitvaart.
Hoe is uw situatie?
U kunt nu al regelen hoe u straks uw uitvaart wilt, hoe het betaald wordt en ook wie dan uw opdrachtgever is. Benader ons vandaag nog voor een afspraak, wij zijn u graag van dienst:
023 – 563 35 44 of per e-mail.
Alexander van der Pijl