Hoe laat is het?
Dit is een veel gestelde vraag. Vaak meerdere keren per dag. Veelal krijg je hier wel antwoord op. Maar is dat eigenlijk wel het goede antwoord? Weet iemand wel hoe laat het exact is?
Ik moest hier tijdens het schrijven van deze column in juni regelmatig aan denken. Het nieuws staat vol met verdrietige verhalen, die een enorme impact op onze samenleving hebben. Twee jonge onschuldige meisjes, die niet meer thuiskomen. Hoe is zoiets mogelijk? Kun je dat bevatten?
In mijn beroep hebben wij soms te maken met nabestaanden die een dergelijk verdriet moeten verwerken. Dat is bijna onmenselijk. Er zijn zoveel vragen, emoties, verdriet en boosheid. Maar ook wanhoop en verslagenheid. Hoe moet je nu verder als gezin? Als mens? Kun je zoiets ooit een plekje geven?
Ook het overlijdensbericht van Sandra Reemer kwam zowel voor haar als ons allemaal toch onverwacht. Haar leeftijd, 66 jaar, is eigenlijk nog veel te jong. Iemand met nog zoveel plannen en volop genietend van het leven. Op tv worden we geconfronteerd met haar levensloop, waarbij alle hoogtepunten nog eens op een rij worden gezet. Ze vertegenwoordigde Nederland driemaal tijdens het Eurovisie songfestival. In 1972 met Als het om de liefde gaat (als Sandra & Andres), in 1976 met The party is over now en in 1979 met het door Bolland & Bolland gecomponeerde Colorado. Zo werd zij ook heel erg bekend als de rechterhand van Jos Brink.
Waarom nou juist zij? Maar daar wordt niet naar gevraagd en krijgen we ook geen antwoord op.
Hoe moet je nu verder als gezin? Als mens?
Kun je zoiets ooit een plekje geven?
Als iemand ziek wordt, houd je weleens rekening met een verkeerde afloop. En soms groei je langzaamaan naar dat moment toe. Soms echter, verandert je leven in een honderdste van een seconde. Letterlijk en figuurlijk staat dan de wereld op zijn kop. Je leven verandert en wordt nooit meer hetzelfde. Je kunt niet meer terug.
Ook werd onze inzet weer eens gevraagd bij een noodlottig ongeval in onze polder. Een aanrijding waarbij een jong iemand was overleden. Ongelooflijk. Iemand op weg naar zijn of haar werk. Een plaats waar hij of zij nooit zal aankomen. En de personen, die je in de ochtend hebt uitgezwaaid, zullen je nooit meer begroeten.
Ik realiseer mij dat ik in mijn beroep vaak geconfronteerd wordt met verdriet en gemis. Zoals ik wel eens eerder geschreven heb, wil ik mijn ervaringen delen. Ik hoop dat ik je iets kan meegeven waardoor je misschien wat bewuster naar het leven én de dood gaat kijken.
En het enige goede antwoord op die ene vraag? Hoe laat is het?
Het is later dan je denkt. Geniet van het leven.
Bron: INTO Business – Haarlemmermeer
Het magazine INTO Business Haarlemmermeer heeft als doel om plaatselijke ondernemers dichter bij elkaar te brengen en ze te laten inzien, dat goed zaken doen gewoon in eigen buurt kan. Een van die ondernemers ‘uit eigen buurt’ is Alexander van der Pijl, directeur van Dunweg Uitvaartzorg in Hoofddorp. Sinds de herfst van 2016 is de column van dhr. Van der Pijl een jaar lang elk kwartaal te lezen in INTO Business.