Koesternestjes
Een geboorte. Daar volgt in het meest gunstige geval blijdschap op. Men verwacht een nieuw begin en zéker geen afscheid, omdat de geborene overleden is. Toch komt dit laatste vaker voor dan gedacht. En werd daar in het verleden zo min mogelijk over gesproken, vandaag de dag mag het afscheid nemen er openlijk zijn.
Een liefdevol nestje voor overleden baby's
Juist bij zo'n vroeg verlies, is het voor de rouwverwerking van de nabestaanden van groot belang, dat het overleden kindje van begin tot eind gekoesterd kan worden. Helaas ontbreekt het hier nog te vaak aan en daar wil Stichting Roan verandering in aanbrengen.
Stichting Roan
Madelon Korthals, moeder van dochter Maylin (9) en zoontje Roan vertelt:
"Mijn zoontje Roan verloor ik vijf dagen nadat hij na 24 weken zwangerschap geboren werd. Door deze intens verdrietige ervaring werd ik mij ervan bewust hoe weinig materiaal in ziekenhuizen, uitvaartcentra en kraambureaus aanwezig is, wanneer een kindje na de bevalling overlijdt. Mijn zoontje Roan werd in het ziekenhuis na zijn overlijden in een soort fruitmandje gelegd, op een harde ondervloer op twee spuugdoekjes. Iets wat mij enorm raakte. Deze ervaring heeft daarom Stichting Roan voortgebracht.
Stichting Roan, vernoemd naar ons zoontje, maakt voor de overleden kindjes (en hun ouders) liefdevolle, zachte bedjes (koesternestjes), zodat zij zacht liggen en liefdevol mee naar huis kunnen gaan. Ook kunnen de koesternestjes bij het laatste afscheid mee in het kistje of mandje.
De koesternestjes maak ik zelf - met heel veel hulp van vrijwilligers - en worden aangeboden aan ziekenhuizen, uitvaartcentra en kraambureaus. Ik vind het mooi, dat ik op deze manier het verdriet van andere ouders een klein beetje kan verzachten."