4.8 / 5
24 reviews
Dunweg Uitvaartzorg
- Op Google Maps

Historie Dunweg

Was vroeger sprake van een overlijden, dan trok een aanzegger het dorp in om dat bij de dorpsbewoners bekend te maken. Tevens werd dan de datum van de uitvaart aangekondigd, zodat men bij de begrafenis aanwezig zou kunnen zijn.

Een van die aanzeggers was de heer Johannes Frans Dunweg, die in 1911 de Eerste Hoofddorpse Begrafenis Onderneming oprichtte.

Het originele, handgeschreven reglement van de Hoofddorpse Begrafenis Onderneming

In de jaren 60 nam zoon Teun het bedrijf van vader Dunweg over. Hij veranderde de bedrijfsnaam in Dunweg Begrafenis en Crematieassociatie en met het meer en meer verdwijnen van burenhulp, kreeg ‘uitvaartzorg’ een steeds professioneler karakter.

Van der Pijl en Dunweg

En toen was daar een zekere Wim van der Pijl die als junior vertegenwoordiger op kamers woonde in Hoofddorp. Zijn verhuurder, een drager bij een katholieke uitvaartvereniging, was van mening dat het werk als drager ook wel wat voor hém zou kunnen zijn. Wim had hier wel oren naar en zette zo zijn eerste stappen binnen de uitvaartbranche.

Wim van der Pijl in dienst bij Dunweg
Wat volgde was die dag in 1973, waarop Wim van der Pijl in de krant een vacature zag staan van Dunweg: de uitvaartonderneming van Teun Dunweg was op zoek naar een leerling-uitvaartverzorger. Wim aarzelde niet, solliciteerde naar de functie en werd aangenomen. De werkzaamheden vormden voor hem een uitdaging en verliepen prima, de emoties echter, al dat verdriet, daar had hij het in het begin wel moeilijk mee. Toch was het al in 1975, twee jaar nadat hij bij Dunweg begonnen was, dat Wim van der Pijl het bedrijf overnam!

Wim van der Pijl

Wim: “De aanleiding voor deze snelle overname was nogal triest. De twee zonen van eigenaar Teun Dunweg, kwamen namelijk kort na elkaar te overlijden. Door het verdriet had mijn baas niet veel zin meer om het bedrijf te leiden en een mannelijke opvolger had hij met de dood van zijn zoons sowieso niet meer. Zodoende ben ik in het diepe gesprongen en heb de onderneming voortgezet. Dit was niet makkelijk. Vooral omdat ik totaal geen begeleiding had.”

Dunweg Begrafenis en Crematieassociatie ging steeds meer door het leven onder de naam Uitvaartcentrum Dunweg en Wim van der Pijl wist een warme, betrokken band op te bouwen met de mensen in de omgeving. De mensen wisten dat ze het regelen van een mooie uitvaart met een gerust hart aan hem konden overlaten.

Van vader op zoon

Wat eens een familiebedrijf was, is ook een familiebedrijf gebleven. In 2001 droeg Wim van der Pijl de uitvaartonderneming namelijk over aan zijn zoon Alexander. De onderneming kreeg de naam Dunweg Uitvaartzorg.

Alexander en Wim van der Pijl

Alexander van der Pijl (met zoon Denzel) en Wim van der Pijl

Alexander: “Mijn slaapkamer lag naast de rouwkamer en ik speelde in de garage graag met onze rouwauto’s. Toch was het geen jeugdwens om later begrafenisondernemer te worden. Omdat ik er dagelijks mee te maken kreeg, was het wel zo dat ik ongemerkt steeds meer betrokken raakte bij het bedrijf. Ik deed allerlei klusjes van auto’s wassen tot administratie. Op mijn 21ste ben ik officieel voor mijn vader gaan werken, als drager en vervolgens als uitvaartverzorger. Niet wetende, dat ik het bedrijf op 28 jarige leeftijd zelf zou gaan leiden.”

Anders dan bij zijn vader het geval was, kreeg Alexander wél begeleiding. Wim van der Pijl stond zijn zoon met raad en daad bij, waardoor deze vol vertrouwen het bedrijf niet alleen voort heeft kunnen zetten, maar ook heeft kunnen uitbreiden.

Dunweg aan de Achterweg in Hoofddorp door de jaren heen

Onze overige vestigingen